Vad är wilds? 

Wilds är en väldigt vanlig specialfunktion i slots, så du har säkert hört talas om dem och kanske också fått wilds när du spelat. Ibland är det inte så lätt att hinna med att förstå allt som händer på skärmen, så vet du egentligen vad wilds är? 

En joker 

När du spelar på slots är hela grundstrukturen att symboler snurrar runt på hjul i spelet och när hjulen saktar in och stannar ska du få likadana symboler i rad för att få en vinst. Hur stor vinsten blir avgörs av vilken symbol det är du fått i rad – klicka här . Med en wild kan du öka chanserna att vinna, eftersom den kan ersätta vilken annan symbol som helst. Saknas det en symbol för att få en vinnande rad och du får en wild på det stället istället, så vinner du som om din wild var den symbol du saknat. En wild kan normalt inte ersätta symboler som står för specialfunktioner, utan det handlar om att ersätta de vanliga symbolerna för att öka din chans att få ihop en hel rad med symboler. Hur vanligt det är med wilds varierar från spel till spel, men de brukar vara ganska vanliga och kan komma både under vanliga spelomgångar och under free spins. 

Expanderande wilds 

I de gamla spelautomaterna fanns det bara en vanlig joker, som hade den funktion som en wild har idag. Men med dagens teknik finns det ingen anledning att begränsa sig, utan det har utvecklats flera olika sorters wilds, som kan finns i olika slots. En populär sort är expanderande wilds. Det betyder att det är en wild som expanderar när hjulen stannar, och som kan växa sig så stor att den täcker ett helt hjul – eller i något enstaka fall flera hjul. Detta gör att vinstchanserna ökar betydligt, eftersom chansen att få en vinnande rad blir större. 

Staplade wilds 

Staplade wilds fungerar ungefär som expanderande wilds, även om det inte handlar om att en wildsymbol växer sig större, utan att det blir flera wilds som staplas på varandra. 

Sticky wild 

Sticky wild är en annan form av wild, där en wild helt enkelt fastnar på ett visst ställe. Den kommer då alltid finnas på samma plats när hjulen stannar, och på det sättet öka möjligheterna att få ihop en vinnande rad. Hur länge en sticky wild stannar kan skilja sig åt från spel till spel, men den brukar finnas kvar under några spelomgångar. Det kan också vara att den bara kan dyka upp under free spins och att den då finns kvar tills omgångarna med free spins är över. 

Vandrande wilds 

En vandrande wild är lite som sticky wilds, att den dyker upp och sen stannar kvar, även om den här sorten inte stannar på samma ställe. Vandringen kan ske så att den till exempel flyttar sig ett steg neråt för varje spelomgång, tills den försvinner ut ur spelet.