Vad kostar städhjälp i Göteborg?

Vad kostar det att få städhjälp för en större villa? Det var en fråga som tidningen GP ställde sig och gjorde en undersökning under våren 2018. Det visade sig att det var stor skillnad i pris mellan de olika städföretagen.

För att göra en rättvis jämförelse kontaktade GP sex olika större städföretag i Göteborg för att undersöka vad de skulle ha för en städning av en större villa samt en lägenhet. Villan var på 220 kvadrat och lägenheten på 80 kvadrat. Någon specifik städhjälp önskades inte utan förfrågan gällde enbart ”storstädning” av denna yta.

För det första visade det sig att timpris inte alltid angavs. En del angav att de tog exempelvis 220 kr per timme och sedan presenterades hur många timmar de ansåg att denna städhjälp skulle ta. På detta sätt fick man fram ett pris.

Andra valde att inte nämna något om varken timpris eller antal timmar utan angav enbart ett fast pris som kunden kunde få för dessa ytor.

Med tanke på att konsumenten egentligen inte behöver bry sig i timpris eller antal timmar så spelar det inte så stor roll. Det viktiga är ändå hur mycket det skulle kosta i totalpris.

Vad kostade det?

Alla företag angav pris för städhjälp efter rutavdrag. Eftersom de allra flesta har rätt att få detta avdrag är det även den mest relevanta prisuppgift att jämföra. Det billigaste företaget erbjöd städningen för 1600 kr och det dyraste ville ha 5700 kr – för samma villa. Det är en mycket stor skillnad och även när det kom till städhjälp för lägenheten så var skillnaden stor.

Men vad ingår?

Det var när man började granska företagen lite mer noga som skillnaderna hittades. Det var stor skillnad i pris – men även stor skillnad i vad som ingick i priset. Ingår rengöring av ugn i köket och golvbrunn i badrummet? Vilka delar ingår och vad ingår inte? Här är det inte helt lätt att få tydlig information och ett företag som också gör ansiktsbehandling. Många skriver enbart att de ”städar hela hemmet” vilket egentligen inte säger så mycket.

En del hade långa listor med exakt allt som skulle utföras medan andra enbart hade de kortare beskrivningarna. Här är det också stor skillnad på vad som ingår i hemstädning och vad som ingår i en storstädning. Storstädning är mer djupgående och kan exempelvis innebära att man gör rent på ställen som bara behöver rengöras en eller två gånger per år.

Är billigast bäst?

Billigast kan vara bäst – men behöver inte vara det. Vilken städhjälp du bör köpa beror uteslutande på vad man förväntar sig av städningen. Samtidigt skadar det ju inte att prova. Om ett företag erbjuder städhjälp för 1500 kr och ett annat för 4500 kr går det ju alltid att testa första företaget för att se dess resultat. Är man inte nöjd finns ju alltid möjligheten att välja ett annat.

Det man däremot alltid bör vara noga med är att kontrollera så att företaget har F-skattsedel, har goda referenser och hanterar hela rutavdraget (så inte kunden behöver genomföra detta).